Imate pitanja?

Kontaktirajte nas i rado ćemo Vam odgovoriti!

Izračun kreditne sposobnosti

Kako izračunati kreditnu sposobnost

Ukoliko su Vaša primanja minimalno u visini prosječne neto plaće u RH odnosno 1.131 eura, vlastitu kreditnu sposobnost možete izračunati tako što ćete od iznosa prosjeka svojih primanja u posljednja tri mjeseca oduzeti fiksni iznos u visini 754 eura odnosno u određenim slučajevima fiksni iznos u visini 330,00 eura* a zatim i sva postojeća zaduženja po prethodnim kreditima uključujući i sva zaduženja vidljiva na platnoj listi. Tako dobiveni iznos potrebno je podijeliti s iznosom otplatne rate traženog kredita. Ukoliko je konačni rezultat jednak ili veći od 1, samostalno ste kreditno sposobni za predviđenu ratu. Ako je rezultat manji od 1, djelomično ste kreditno sposobni za predviđenu ratu.
 
* Način izračuna kreditne sposobnosti prilikom kojeg se od prosječnih mjesečnih primanja umjesto iznosa u visini 754 eura oduzima fiksni iznos u visini 330,00 eura može se primijeniti u određenim slučajevima za sudionike kredita čija su primanja minimalno u visini prosječne neto plaće u RH, koji su zaposleni na neodređeno vrijeme te koji nisu zaposlenici ni vlasnici obrta ili manjih d.o.o., ne bave se slobodnim zanimanjem, nisu zaposleni u inozemstvu ili pomorci koji plove za strane kompanije. Odluku o tome može li se navedeni način izračuna kreditne sposobnosti primijeniti na pojedinog sudionika kredita donosi Štedionica.
 
 
Ukoliko su Vaša primanja manja od prosječne neto plaće u RH odnosno manja od 1.131 eura, vlastitu kreditnu sposobnost možete izračunati tako što ćete iznos prosjeka svojih primanja u posljednja tri mjeseca podijeliti s četiri, a zatim od tako dobivenog iznosa oduzeti sva postojeća zaduženja po prethodnim kreditima uključujući i sva zaduženja vidljiva na platnoj listi. Tako dobiveni iznos potrebno je podijeliti s iznosom otplatne rate traženog kredita. Ukoliko je konačni rezultat jednak ili veći od 1, samostalno ste kreditno sposobni za predviđenu ratu. Ako je rezultat manji od 1, djelomično ste kreditno sposobni za predviđenu ratu.
Štedionica u skladu s odredbama Ovršnog zakona u određenim slučajevima za osobe s primanjima manjim od prosječne neto plaće u RH može primijeniti i način izračuna kod kojeg se prosjek primanja u posljednja tri mjeseca dijeli s tri, a zatim se od tako dobivenog iznosa oduzimaju sva postojeća zaduženja po prethodnim kreditima uključujući i sva zaduženja vidljiva na platnoj listi.